Auto lexikón

11.11.2011 00:00

 

 

A1 Grand Prix - (A1GP) A1 Grand Prix je séria automobilových pretekov konaných na okruhoch, jedná sa o unikátny seriál národných formulových tímov.

ABC - (Active Body Control) Zariadenie, ktoré by malo najmä v zákrutách eliminovať nakláňanie karosérie.

ABS - (Anti-lock Braking System) Protiblokovací systém ABS je jedným zo základných prvkov aktívnej bezpečnosti vozidla. Svojou funkciou má zabrániť zablokovaniu kolies pri brzdení, a tým aj strate adhézie medzi kolesom a vozovkou. Vďaka systému ABS je vozidlo ovládateľné aj pri prudkom brzdení.

ABSplus - ABSplus je zdokonalený protiblokovací systém ABS, vyvinutý automobilkou Volkswagen špeciálne pre offroadové a SUV vozy. Automobilka tento systém prvýkrát uviedla vo svojom modeli Touareg.

AC - (Air Condition) Klimatizácia.

ACC - (Adaptive Cruise Control) Tempomat s prídavným zariadením na udržanie navolenej vzdialenosti pred idúcim vozidlom.

ADAC - (Allgemeiner Deutscher Automobil-Club) ADAC je všeobecne uznávaný nemecký autoklub.

ADS - (Adaptive Damping System) Systém adaptívneho tlmenia, ktorý prispôsobuje charakteristiky tlmičov okamžitým podmienkam na vozovke.

AFT - (Automatic Transmission Fluid) Označenie olejov pre automatické prevodovky, používaný niekedy aj v servoriadení.

AFU - Brzdový asistent zvyšujúci účinok bŕzd.

AG - (Automatische Getriebe) Automatická prevodovka.

ALS - Zariadenie, ktoré v pretekárskych vozidlách udržiava v turbe vyšší tlak pre okamžitú reakciu na pridanie plynu.

API - (American Petroleum Institut) Číslo na obale so skratkou udáva štandard motorového oleja.

ASC - (Automatic Stability Control) ASC je protišmykový systém zaisťujúci lepší prenos hnacej sily od motora na povrch vozovky.

ASC+T - (Automatic Stability Control + Traction) Protišmykový systém pri intenzívnom brzdení motorom.

ASR - (Anti-Slip Regulation) Protiprešmyková sústava pri rozbiehaní.

ASSYST - aktívny servisný systém.

AST - (Adaptive Stability Technology) Systém adaptívneho podvozku AST používa automobilka Opel. Systém umožňuje prispôsobenie charakteru podvozku aktuálnej situácii na ceste.

AT - (Automatic Transmision) Automatická prevodovka.

Active Drive - (4Control) Active Drive je systém riadenia všetkých kolies. Prvýkrát predstavený automobilkou Renault v modeli Laguna GT. Krátko po predstavení tohto systému začala automobilka používať označenie (4Control).

AdBlue - AdBlue je kvapalné aditívum, ktoré znižuje množstvo škodlivín vo výfukových plynoch dieselových motorov. Aditívum AdBlue je číra bezfarebná kvapalina zložená z 32,5% vodného roztoku syntetickej močoviny o vysokej chemickej čistote. Kvalita tejto látky je daná štandardom DIN 70070. Prísada AdBlue nie je nebezpečná pre zdravie človeka ani pre životné prostredie.

Adaptive Drive - Adaptive Drive je systém aktívnej regulácie podvozku vyvinutý automobilkou BMW. Systém umožňuje prispôsobenie podvozku aktuálnym jazdným podmienkam.

Adaptívne pneumatické pruženie - Adaptívne pruženie umožňuje jednoduchú a plynulú zmenu účinku tlmičov. Vďaka adaptivnímu pruženiu možno spojiť športový štýl jazdy s komfortným cestovaním.

Adaptívny tempomat - Skratka ACC označuje adaptívny tempomat - čo je tempomat, ktorý sa prispôsobuje zmenám regulovaného objektu. V praxi to znamená, že adaptívny tempomat sleduje dianie pred autom a pri blížiacej sa prekážke je schopný určitým spôsobom zareagovať. Systém udržuje bezpečnú vzdialenosť od ostatných vozidiel.

Aditíva - Prímesy v pohonných látkach, ktoré pomáhajú zlepšiť ich antidetonančné, čistiace, mazacie, alebo antikorózne vlastnosti.

Aero stierače - Aero stierač je špeciálne navrhnutý stierač s vysoko stieracou účinnosťou. Telo stierača je tvorené jednou pružnou lištou. Vďaka svojej unikátnej konštrukcii sa Aero stierač perfektne prispôsobuje zakriveniam akéhokoľvek čelného skla, čo zaručuje lepšiu stieranosť v každom bode lišty stieračov.

Airbag – ABG - (Airbag) Bezpečnostný vzduchový vak - tlmí priamy kontant časti tela pri havárii.

Airmatic - Airmatic je označenie vzduchového pruženia automobilov Mercedes-Benz.

Airscarf - Airscarf je zariadenie ukrývajúce sa v hlavových opierkach niektorých kabrioletov značky Mercedes-Benz. Systém Airscarf ocení posádka, predovšetkým pokiaľ ide so stiahnutou strechou v chladnejšom počasí. Sedačky vybavené systémom Airscarf majú totiž zabudovaný výduch teplého vzduchu.

Airwave - Airwave je zariadenie, ktoré zvyšuje teplotný komfort v kabrioletoch značky Peugeot. Sedačky automobilu so systémom Airwave sú vybavené vývodmi teplého vzduchu, ktorý prúdi do zátylku cestujúcich.

Aktívna opierka nohy - V prípade čelného nárazu zabraňuje poraneniu kotníka vodiča.

Aktívna opierka hlavy - V čase dopravnej nehody sa táto opierka, pomocou jednoduchého pákového mechanizmu vysunie bližšie k pasažierovej hlave tak, aby podložila jeho hlavu a vystužila jeho krčnú chrbticu.

Alarm - Alarm je zariadenie, ktoré upozorní na nedovolené vniknutie do vozidla, a to akustickým signálom, rozsvietením výstražných svetiel alebo iným spôsobom.

Alternátor - Generátor elektrickej energie.

Aquaplaning - (Akvaplanink) quaplaning je pojem označujúci stratu kontaktu medzi pneumatikou a vozovkou. Pri aquaplaningu sa stáva vozidlo neovládateľným a chová sa ako na ľade.

Asférické spätné zrkadlo - Asférické spätné zrkadlo je vlastne prvok aktívnej bezpečnosti. Jeho hlavným cieľom je umožniť vodičovi lepší výhľad z vozidla a pokrytie tzv. mŕtveho uhla.

Aston Martin - Anglická automobilka vyrábajúca exkluzívne autá.

Asymetrické pneumatiky - Asymetrické pneumatiky je nutné namontovať bočnicou označenú „outside-vonkajšie“ smerom von od vozidla.

Audi - Nemecká automobilka.

Audi drive select - Audi drive select mení charakteristiky motora, automatickej prevodovky, riadenie a kontrolu tak, aby v danom okamihu zodpovedali vodičskému štýlu osoby, ktorá práve sedí za volantom.

Audi lane assist - Audi lane assist je nový prvok aktívnej bezpečnosti, ktorý pomáha vodičovi udržiavať priamy smer jazdy.

Audi road vision - Audi road vision je nový prvok aktívnej bezpečnosti, ktorý pomáha vodičovi rozoznávať potenciálne nebezpečné miesta na povrchu vozovky.

Audi side assist - Audi side assist je nový prvok aktívnej bezpečnosti, ktorý pomáha vodičovi pri prechádzaní z pruhu do pruhu. Systém vyhodnocuje situáciu za vozidlom a vedľa neho, v prípade hroziaceho konfliktu systém včas varuje vodiča.

BABY SMART - BABY SMART je automatické rozpoznanie detskej sedačky.

BAS - (Brake Assistant System) brzdový asistent, ktorý pri zaznamenaní prudkého zošliapnutia brzového pedálu pomáha vyvinúť čo najväčší tlak v brzdovej sústave pre dosiahnutie kratšej brzdnej dráhy.

BDW - (Brake Disc Wiping) Elektronický systém, ktorý v daných intervaloch čistí kotúče od vody, čím zvyšuje účinnosť bŕzd a skracuje brzdnú dráhu.

BLUETEC - BlueTec je označenie pre novú technológiu značky Mercedes-Benz, ktorá uplatňuje nové a ekologicky šetrné vznetové motory.

BMW - (Baerischen Motoren Werke) Nemecká automobilka.

BMW Night Vision - (Nočné Videnie) Night Vision je systém nočného videnia používaný vo vozidlách nemeckej automobilky BMW. Termovízna kamera zachytí objekty pred vozidlom skôr a zreteľnejšie ako ľudské oko.

BMW Assist - S týmto zariadením nie je potrebné hľadať v mapách, vodič dostane aktuálne informácie o dopravných zápchach apod. V prípade vážnej dopravnej nehody je automaticky vyslaný signál záchranárom.

Bentley - Britská automobilka zaoberajúca sa luxusnými vozidlami.

Bezpečnostné oblúky - Bezpečnostné oblúky sú prvkom pasívnej bezpečnosti pre roadstery a kabriolety. Ich funkcie sú nasledovné. Ak riadiaca jednotka vyhodnotí možnosť prevrátenia vozidla, vozidlo okamžite vysunie zadné bezpečnostné oblúky. Vysunutie tuhých bezpečnostných rámov zaisťuje ochranu cestujúcich na zadných sedadlách.

Bi-Xenónové svetlomety - (výbojky) Bi-Xenónové svetlomety sú svetlomety, ktorých zdrojom svetla je výbojka. Na rozdiel od klasických xenónových svetlometov sú schopné prepínať medzi tlmeným a diaľkovým svetlom.

Bi-litronic - Označenie pre xenónový svetlomet firmy Bosch, ktorý má iba jeden zdroj svetla pre stretávacie aj diaľkové svetlo.

Biodiesel - (bionafta) Bionafta sa používa ako alternatíva za ropné palivá.

Bioetanol - Bioetanol je druh alternatívneho paliva. Náhrada benzínu palivom s vysokým obsahom bioetanolu je možné pre špeciálne prispôsobené zážihové motory. Napr. palivo označované E85 obsahuje 85% etanolu a 15% benzínu. Toto palivo si vyžaduje vyšší kompresný pomer motora a úpravu palivového systému pôvodného benzínového motora.

BlueMotion - BlueMotion je technológia veľmi úsporných dieselových motorov. Modely BlueMotion automobilky Volkswagen vychádzajú z klasických vozňov wolfsburgské značky, ktorých konštrukcia bola optimalizovaná na zníženie spotreby paliva a množstva vypúšťaných emisií. Základom každého vozidla je vždy vznetový motor TDI, ktorý vyniká úspornosťou už v štandardnom prevedení.

BlueTDI - (Blue Turbocharged Direct Injection) Prívlastok Blue u známej skratky TDI označuje nové motory, ktoré s predstihom spĺňajú emisnú normu Euro 6. Jedná sa o naftové motory s priamym vstrekovaním paliva, doplnené o katalyzátor DeNOx, ktorý redukuje oxidy dusíka až o 90%.

Bočný náraz - Euro NCAP - Bočný crash-test simuluje náraz do boku automobilu iným vozidlom.

Brzdná dráha - Brzdná dráha je vzdialenosť, na ktorej sa vozidlo idúce nejakou počiatočnou rýchlosťou úplne zastaví. Je to základný parameter bezpečnosti.

Brzdová kvapalina - Brzdová kvapalina slúži k prenosu a rozvodu brzdnej sily od pedála ku kolesám.

Brzdový asistent - Brzdový asistent je zariadenie pomáhajúce vodičovi pri kritickom brzdení. Výrobcovia automobilov dnes ponúkajú rôzne varianty brzdových asistentov a používajú pre ne rôzne označenia. Jednotlivý brzdový asistenti sa však líšia len v spôsobe snímania signálov potrebných na hodnotenie, inak sú v princípe všetky podobné.

Brzdy - Jedná sa o najvýznamnejší prvok aktívnej bezpečnosti. Úlohou bŕzd je vyvolať brzdiaci účinok, kde dochádza k treniu brzdových segmentov o oceľový kotúč alebo bubon. Brzdy sú ovládané mechanicky, hydraulicky alebo pneumaticky stlačeným vzduchom, alebo ich kombináciou. Každé vozidlo musí byť vybavené minimálne dvoma nezávislými brzdovými systémami. Z konštrukčného hľadiska sa brzdy delia na pásové, kotúčové a bubnové.

CAN - (Controller Area Network) Zbernica dát riadiacich jednotku vozidla.

CC - (Coupe Cabrio) V posledných rokoch sa pre vozidlá s pevnou skladacou strechou vžila skratka CC (Coupe Cabrio).

CCD - (Continuously Controlled Damping) CCD je skratka označujúca systém aktívneho odpruženia automobilu, ktorý využíva tlmiče s plynule nastaviteľnou charakteristikou tlmenia.

CDI - (Common-rail Diesel Injection) Skratka CDI je označenie používané pre motory s priamym vstrekovaním nafty pomocou systému Common-rail. Toto označenie používa predovšetkým automobilka Mercedes-Benz, DaimlerChrysler.

CDTi - (Common rail Diesel Turbo Injection) CDTi je označenie preplňovaných naftových motorov s priamym vstrekovaním paliva. Toto označenie používa automobilka Opel.

CMBS - (Collision Mitigation Brake System) CMBS je systém pre zmiernenie následkov nehody, ktorý vyvinula a používa automobilka Honda. Systém za pomoci radaru neustále monitoruje situáciu pred vozidlom, a ak vyhodnotí možnosť kolízie, okamžite upozorní vodiča.

CNG - (Stlačený zemný plyn, Compressed Natural Gas) Stlačený zemný plyn.

CNG - (COMPRESSED NATURAL GAS) - označovanie automobilov, ktorých motor je poháňaný stlačeným zemným plynom.

COMAND - COMAND je skratka označujúca centrálny komunikačný systém automobilky Mercedes-Benz. Tento systém uľahčuje vodičovi ovládanie komunikačných a multimediálnych systémov automobilu.

CPU - (Central Processing Unit) Riadiaca jednotka.

CRD - (Common Rail Diesel) CRD je označenie naftových motorov s priamym vstrekovaním paliva. Toto označenie používajú napr americké automobilky Chrysler, Jeep, Dodge.

CRDI - je systém vysokotlakového vstrekovania preplňovaných dieselových motorov značky Hyndai, či Kia.

CTIS - (Central Tire Inflation System) Skratka CTIS označuje centrálne dofukovanie pneumatík. S týmto zariadením sa stretnete u niektorých extrémnych terénnych a expedičných vozidiel, ale predovšetkým u vojenskej techniky. Môžeme ho poznať takisto pod označením CHP (Centrálne hustiliek).

CVT - Označenie samočinnej prevodovky s plynulou bezstupňovou zmenou prevodového stupňa.

Cabrio - (Kabriolet) Cabriolet je označenie typu karosérie so sťahovacou alebo odnímateľnou strechou.

Cadillac One - Cadillac One je pravdepodobne najbezpečnejšie auto sveta. Užíva ho americký prezident, ktorý si túto limuzínu vozí so sebou po celom svete. V prezidentskej kolóne idú vždy dve identické limuzíny, a to za účelom zmätenia prípadných útočníkov.

Carpool line - Carpool line sú vyhradené pruhy pre vozidlá prevážajúce viac pasažierov.

Celková hmotnosť - Celková hmotnosť vozidla je súčet pohotovostnej a užitočnej hmotnosti.

Citroën C4 WRC Hybrid4 - Francúzska automobilka Citroën predstavila na parížskom Motor Show v roku 2008 prvý pretekársky špeciál kategórie WRC s hybridným pohonom. Základ vozidla tvorí špeciál WRC vytvorený z Citroën C4, doplnený o elektromotor a batérie.

Climatronic - Samočinné ovládanie klimatizácie (označenie pre koncern VW). Dokáže pomocou snímačov regulovať teplotu vzduchu, intenzitu a smer jeho prúdenia aj pri zmene vonkajších podmienok.

Combi - (Kombi) Combi je označenie typu karosérie osobných áut s veľkým batožinovým priestorom.

ContiSeal - Pneumatikárska spoločnosť Continental predstavila nový typ plášťa – ContiSeal. Unikátna vlastnosť tejto pneumatiky je to, že sa po defekte dokáže sama zaceliť. A to všetko s minimálnou stratou tlaku.

Coupe - (Kupé) Coupe je označenie typu dvojdverovej karosérie osobných automobilov.

D-4D - Motory D-4D automobilky Toyota predstavujú novú generáciu dieselových motorov s priamym vstrekovaním nafty. Vďaka použitiu systému spoločného palivového potrubia Common Rail sa nové motory vyznačujú tichým a kultivovaným chodom a nízkou spotrebou paliva.

DOHC - (Double Overhead Camshat) Ventilový rozvod - 2 vačkové hriadele v hlave valcov.

DPC - (Dynamic Performance Control) DPC je skratka označujúca aktívny zadný diferenciál. Systém DPC umožňuje riadenú distribúciu krútiaceho momentu medzi pravé a ľavé koleso. Tým systém zabezpečuje efektívnejšie využitie trakcie a zlepšuje dynamiku jazdy. Skratku DPC používa automobilka BMW. Prvým vozidlom vybaveným týmto systémom sa stalo vozidlo BMW X6.

DSC - (Dynamic Stability Control) DSC (Dynamic Stability Control) je elektronická regulácia jazdnej stability, obdoba systému ESP (protišmykový systém pri intenzívnom brzdení motorom). DSC používa napríklad BMW alebo Mazda.

DSG - (Direct Shift Gear, Direktschaltgetriebe, DualTronic) Paralelná prevodovka s dvoma spojkami.

DSST - (Dunlop Self-Supporting Technology) Skratka DSST označuje systém núdzového dojazdu patentovaný výrobcom pneumatík DUNLOP.

DVVT - (Dynamic Variable Valve Timing) DVVT je systém variabilného časovania ventilov.

Dažďový senzor - Dažďový senzor je zariadenie reagujúce na vodu a nečistoty na prednom skle. Elektronika samočinne ovláda stierače a prispôsobuje rýchlosť stierania intenzite dopadajúceho dažďa. Systém svojou automatickou funkciou zvyšuje komfort ovládania vozidla.

Decelerácia - Decelerácia je vektorová fyzikálna veličina (udáva zmenu veľkosti, aj zmenu smeru). Slovenským ekvivalentom je slovo spomalenie.

Dezén pneumatiky - Dezén pneumatiky je vzorka pneumatiky. Podľa tvaru dezénu je možné rozpoznať, či sa jedná o pneumatiku letnú alebo zimnú.

Downsizing motora - Medzi novo skloňované pojmy v automobilovom priemysle patrí „downsizing“. Downsizing znamená použitie technológií, ako je napríklad preplňovanie alebo priamy vstrek paliva na získanie rovnakého výkonu z objemovo menších motorov.

Druhy karosérií - Karosérie osobných automobilov môžeme rozdeliť na niekoľko druhov. Určujúcimi hľadiskami pri takomto delení je počet dverí, prevedenie zadnej časti vozidla, počet miest na sedenie, konštrukcia strechy.

Dvojokruhová brzdová sústava - Podľa zákonných predpisov musí byť každý automobil vybavený dvoma nezávislými brzdovými okruhmi. Inými slovami, keď zlyhá jeden brzdový okruh, vozidlo možno zastaviť pomocou toho druhého.

Dynamické vyváženie motora - Rotujúce a posúvajúce sa súčasti v motore vyvolávajú chvenie agregátu. Toto kmitanie je vyvolané buď rotujúcou odstredivou silou v prípade rotujúcich častí, alebo silou zotrvačnou v prípade posuvných hmôt. Dynamické vyváženie motora sa dosahuje minimalizáciou týchto hmôt a protizávažiami. Dokonalejším spôsobom vyváženia kľukového hriadeľa je použitie tzv. vyvažovacích hriadeľov.

Dynamic Drive - Systém Dynamic Drive od automobilky BMW zvyšuje komfort cestovania vďaka elektronicky riadeným stabilizátorom na prednej a zadnej náprave. Autá vybavené systémom Dynamic Drive vykazujú menšie nakláňanie pri prejazde zákrut, čo zvyšuje agilitu auta a robia jazdu príjemnejšou.

dCi - (Diesel Common-rail Injection) Skratka dCi je označenie používané pre motory s priamym vstrekovaním nafty pomocou systému Common-rail.

E-Gas, Drive By Wire - (Elektronische Gas) Elektronické ovládanie škrtiacej klapky od zmeny impulzov plynového pedálu.

EBD - (Electronic Brakeforce Distribution) Systém elektronického rozdelenia brzdných síl.

EBV - (Elektronische Bremskraftverteilung) Elektronické rozdelenie brzdnej sily. EBV vykonáva automatickú úpravu brzdného tlaku medzi prednou a zadnou nápravou.

EBV, EBD - (Elektronische Bremskraft-verteilung) Elektronický rozdeľovač brzdnej sily prednej a zadnej nápravy - reguluje tlak pri kolese, ktoré môže byť viac odľahčené alebo zaťažené - znižuje rozdielnu účinnosť pri jazde s prázdnym alebo naloženým vozidlom.

ECU - (Electronic Control Unit) ECU je všeobecné označenie elektronickej riadiacej jednotky.

ECU - (Electronic Control Unit) Elektronické riadiace jednotky ECU sú počítače s pamäťami a procesormi, ktoré riadia chod zariadení - napr. riadiacich jednotiek motora, posiľňovača riadenia, Airbagov, klimatizácie, ABS, automatickej prevodovky a koordinujú ich vzájomný chod.

EDC - (Electronic Diesel control) Označuje elektronický systém riadenia vstrekovania naftových motorov.

EDS - (Elektronische Differenzialsperre) EDS je systém elektronickej uzávery diferenciálu. Umožňuje pribrzdenie pretáčajúceho sa hnacieho kolesa a tým dokáže preniesť výkon na vozovku s rozdielnou adhéziou na ľavej a pravej strane.

EEC - (Evaporative Emission Control System) Evaporativ Emission Control System je spôsob odvetrávania palivovej nádrže.

EFE - (Early Fuel Evaporation) Systém predhrievania sacieho potrubia.

ESF - (Experimental Sicherheits Fahrzeug) Skratka ESF označuje experimentálné vozidlá automobilky Mercedes-Benz pre výskum v oblasti bezpečnosti. V roku 2009 oslávil Mercedes-Benz 35 rokov stavby týchto experimentálnych vozidiel, ktorých priekopníkom bol Béla Barényi. Nový experimentálny model ESF 2009 má na konte 27 nových patentov z oblasti bezpečnosti.

ESP - (Electronic Stability Programme) Elektronický stabilizačný program - pomáha zabrániť šmyku auta v kritickej situácii obmedzením výkonu motora, resp. pribrzďovaním jednotlivých kolies - udržuje smer vozidla - aktivuje sa ak vozidlo nepokračuje v smere natočenia volantu.

ETC - (Electronical Traction Control) Protiprešmyková sústava.

ETS - Elektronická regulácia prešmykovania kolies.

Easy-Entry - Easy-Entry je systém sklápania predných sedadiel u trojdverových automobilov.

Easy Flat - Systém Easy Flat nájdete napríklad vo výbave minivan Toyota Verso. Jedná sa o dômyselný systém sklápania zadných sedadiel, ktorý umožňuje jednoduché prispôsobenie vozidla podľa druhu aktuálneho použitia. Toyota Verso ponúkne buď veľký priestor pre náklad alebo umožní prepravu až siedmich osôb.

EcoBoost - EcoBoost označuje niekoľko nových úsporných motorov automobilky Ford. Ford si od nových motorov sľubuje až o 20% nižšiu spotrebu a vyšší výkon. Tohoto cieľa chcú konštruktéri dosiahnuť pomocou modernej techniky s využitím priameho vstrekovania benzínu, preplňovania atď.

Econetic - Econetic je obchodné označenie novej rady vozidiel značky Ford. Vozidlá označené logom Econetic sú najoptimálnějším riešením pre ekologicky mysliacich zákazníkov značky Ford. Automobily radu Econetic majú nižšiu spotrebu i produkciu škodlivých výfukových plynov.

Economy test - Economy test znamená skúšku spotreby paliva.

Elektrohydraulické servoriadenie - Pracuje len ak je to potrebné - pomáha udržiavať lepší kontakt s vozovkou a ušetrí cca. 0,2 l paliva oproti klasickému posiľňovaču riadenia.

Elektromobil - (elektroauto) Vozidlo poháňané elektrickou energiou.

Emisie výfukových plynov - Vďaka rastúcim exhaláciám v husto osídlených oblastiach a novo zavádzaným ekologickým daniam sú emisie výfukových plynov pozorne sledovanou veličinou. Dnes už väčšina výrobcov automaticky udáva hodnotu CO2 v technických dátach ku každému vozidlu.

Emisná norma EURO - Emisná norma Euro platná v krajinách Európskej únie stanovuje limitné hodnoty výfukových exhalátov.

EuroNCAP - (Europien New Car Assessment Programme) Medzinárodne uznávaný crash test - nárazové skúšky. Organizácia, ktorá od roku 1997 za podpory vlád krajín EU skúma a posudzuje bezpečnosť áut. Jej šéfom je Max Mosley, ktorý je zároveň aj prezidentom FIA.

ecoFLEX - Automobilka Opel používa ecoFLEX ako označenie svojich ekologických verzií s obzvlášť nízkou úrovňou emisií kysličníka uhličitého.

FAP - Filter pevných častíc, ktorý je vo výfuku naftových motorov HDI vozidiel Peugeot a Citroen (napr. Peugeot 407, 607, Citroen C5, C6) - zachytené sadze v ňom zhoria asi v trojminútových intervaloch - podmienkou je prísada Eolys v nafte.

FAP - filter pevných častíc vo výfuku naftových motorov (najčastejšie koncern PSA,VW), ktorý znižuje emisné normy na základe sekundárneho spaľovania častíc, ktoré sa v ňom uložia. Môžete sa stretnúť aj s iným názvom ako napr. DPF (VW GROUP).

FIA - (Fédération Internationale de l'Automobile) Medzinárodná automobilová federácia - neziskové združenie, ktoré má zastupovať záujmy motoristov a organizácií. Bez jej vedomia sa nemôžu konať žiadne preteky.

FOTA - (Asociácie tímov formuly 1) Skratka FOTA označuje združenia tímov formule 1. V tejto asociácií sa združujú zástupcovia tímov formule 1.

FSI - (Fuel stratifikovaný Injection) Skratka FSI z anglického Fuel stratifikovaný Injection označuje nové benzínové motory s priamym vstrekovaním paliva. Oproti motorom so vstrekovaním paliva do sacieho potrubia majú tieto motory vyšší výkon aj lepší priebeh krútiaceho momentu. Ďalšou výhodou je nízka spotreba a plnenie prísnejších emisných limitov.

FSI - (FUEL STRATIFIED INJECTION) je označovanie benzínových motorov automobilov VW GROUP s priamym vstrekovaním benzínu do valcov.

Fading - Výrazne znížená účinnosť bŕzd spôsobená varom a odparovaním brzdovej kvapaliny.

Fiat MultiAir - Automobilka Fiat predstavila revolučný motor MultiAir. Tento motor pracuje so systémom aktívnej regulácie množstva nasávaného vzduchu do valca. Na vývoji nového motora pracovala motorárska divízia Fiatu, Fiat Powertrain Technologies (FPT). Vývoj tohto revolučného motora trval dvadsať rokov.

Full Hybrid - Ako Full Hybrid je označovaný hybridný automobil, ktorý je schopný pohybovať sa prostredníctvom spaľovacieho motora alebo čisto na elektrický pohon.

Fuzzi Logic - Prispôsobuje radenie automatickej prevodovky charakteru jazdy - rozozná športový štýl jazdy a dovolí vytáčať motor do vyšších otáčok.

GDI - Benzínové motory s priamym vstrekovaním - označenie pre Mitsubishi.

GPRS - (General Packet Radio Service) Komunikačná služba založená na GSM technologií. Umožňuje pripojenie na internetovú sieť prostredníctvom mobilných sietí.

GPS - (Global Positioning Systém) Družicový navigačný systém pre určenie presnej polohy.

GSM - (Global system for Mobile Communications) Radiotelefónný systém pre mobilnú komunikáciu.

GTD - (Gran Turismo Diesel) GTD je skratka označujúca športovo ladené Volkswagen Golf s naftovým motorom. Skratka je odvodená od staršieho benzínového „brata“ GTI.

GTI - (Gran Turismo Injection) Skratka GTI sa vžila pre označenie športovo ladených vozov. V Nemecku je táto skratka pojmom, môže za to legendárny VW Golf, ku ktorému táto skratka patrí asi najviac.

Geometria zavesenia kolies - Geometria zavesenia kolies opisuje závislosti postavenia kolesa voči vozovke.

Giorgetto Giugiaro - Giorgetto Giugiaro je jeden z najuznávanejších talianskych dizajnérov. Je autorom kabáta mnohých automobilových legiend ako je napríklad VW Golf I., Fiat UNO, Lotus Esprit alebo DeLorean z filmu Návrat do budúcnosti. Tento veľmi známy dizajnér spolupracoval v 60. rokoch aj so Škoda Mladá Boleslav a nebyť zásahu komunistickej strany mohla byť nástupcom legendárneho embéčka na ďiale vzdialená neskoršia Škoda 120.

Grip Control - Automobilka Peugeot predstavila u svojho modelu Peugeot 3008 novú techniku, ktorú nazvala Grip Control. Jedná sa o zariadenie, ktoré umožňuje vodičovi voliť počas jazdy z piatich rôznych jazdných režimov podľa aktuálnej situácie. Na základe vodičovej voľby automobil upraví svoje nastavenia.

HDI - (High Pressure Direct Injection) - Vysokotlakové vstrekovanie dieselových motorov - označenie pre Citroen a Peugeot.

HHC - (Hill Hold Control) Elektronický systém, ktorý uľahčuje rozjazd do kopca – rozjazdový asistent.

HID - (High Intensity Discharge) Xenénové svetlomety.

HPI - (High Precision Injection) Skratka HPI označuje novú generáciu motorov BMW s priamym vstrekovaním benzínu. Motory HPI dokážu regulovať pomer vzduchu a benzínu s presnosťou na dva miligramy benzínu. Prívod čerstvého vzduchu sa riadi systémom Valvetronic. Motory sú vybavené turbokompresorom Twin Scroll, ktorý zvyšuje výkon motora.

HTP - (High Torque Performance) - je označovanie motoru VAG 1.2l, ktorého najväčšou prednosťou je dosahovanie vysokého krútiaceho momentu už pri nízkych otáčkach.

HUD - (Head-Up Display) Head-Up Display je prvok aktívnej bezpečnosti, ktorý zobrazuje všetky dôležité informácie (rýchlosť, smer, navigácia a výstražné oznámenie) priamo do vodičovho zorného poľa. Informácie sú premietané cez čelné sklo a vodičova pozornosť je nerušená. Virtuálne sa obrázok objaví približne dva metre od neho, nad koncom kapoty.

Hatchback - je typ automobilovej karosérie. V tejto kategórii vozidiel sú automobily s uzatvorenou karosériou a šikmou výklopnou zadnou časťou. Podľa počtu dverí sa tieto vozidlá označujú ako trojdverové alebo päťdverové. Prvým automobilom s karosériou hatchback bol Renault 16.

Hybrid - Vozidlá disponujúce dvoma rôznymi pohonnými jednotkami.

Hybridný pohon - Hybridným pohonom je nazývaný taký pohon, ktorý využíva niekoľkých rôznych zdrojov energie na pohon jedného dopravného prostriedku.

IIHS - (Insurance Institute for Highway Safety) IIHS je obdoba európskeho Euro NCAP, ktorý väčšina motoristov dobre pozná. IIHS je neziskovou organizáciou, ktorá sa okrem iného zaoberá tzv. poisťovacími nárazmi.

IRC - (Intercontinental Rally Challenge) Skratka IRC označuje prestížny seriál automobilových súťaží, ktorý by mal za prijateľnú cenu umožniť novým talentom vstup do sveta medzinárodných automobilových súťaží. Tento seriál sa koná podľa športových a technických predpisov Medzinárodnej automobilovej federácie FIA.

ISG - (Idle Stop and Go) Skratka ISG označuje nový systém automatického vypínania motora, všeobecne známy ako Start & Stop. Automobilka Hyundai prvýkrát predstavila systém ISG u modelu i30. Vďaka tejto technológii sľubuje výrobca o 7% nižšiu spotrebu paliva. Rovnaký systém používa napríklad aj automobilka KIA.

Imobilizér - Elektronické zabezpečovacie zariadenie, ktoré bráni naštartovať vozidlo bez originálneho kódu (môže byť zabudovaný v kľúči od zapaľovania, alebo dodaný aj samostatne).

Isofix - Jednotný spôsob na uchytenie detskej sedačky v aute.

iDrive - Pomenovanie iDrive používa automobilka BMW na označenie svojho centrálneho komunikačného systému. Centrálny komunikačný systém iDrive uľahčuje vodičovi ovládanie komunikačných a multimediálnych systémov automobilu.

JTD - (Jet Turbo Diesel) - je systém vysokotlakového vstrekovania preplňovaných dieselových motorov značky Alfa Romeo, Fiat, Lancia.

KERS - (Kinetic Energy Recovery System) KERS je skratka označujúca systém pre rekuperáciu kinetickej energie. Táto technológia umožňuje zachytiť a neskôr využiť kinetickú energiu, ktorá by inak nebola využitá, napríklad pri brzdení. Podobne využívajú kinetickú energiu napr hybridné automobily. KERS je však možné využiť na krátkodobé zvýšenie celkového výkonu vozidla, napríklad pri pretekoch Formule 1.

Kapota - (haubna, hood) Otvátateľná časť karosérie, zakrývajúca motorový priestor.

Karburátor - (Karbec) Karburátor je zariadenie na prípravu zmesi pre zážihové spaľovacie motory.

Karoséria - Základná časť vozidla zabepečujúca ochranu a komfort.

Kickdown - Kick down je jedna z funkcií automatickej prevodovky. Pri plnom zošliapnutí plynového pedála dá riadiaca jednotka povel na podradenie na čo najnižší možný prevodový stupeň. Túto funkciu vodič využije napríklad pri predbiehaní a je ňou vybavená väčšina automatických prevodoviek.

Kit Car - Automobil homologovaný v skupine A s väčším rozsahom úprav (napr. rozchod kolies) vyvinutý pre súťaže - s jednou poháňanou nápravou.

Kliková náprava - Kliková náprava je tiež známa ako polotuhá náprava s vlečnými ramenami. Tento druh náprav sa väčšinou používa ako zadná hnaná náprava, je však možné ju použiť aj ako zadnú hnaciu nápravu. U tohto typu konštrukcie nápravy je každé koleso zavesené na jednom alebo dvoch pozdĺžnych ramenách. Kľukové ramená sú obvykle spojené s profilom, ktorý pôsobí ako priečny stabilizátor.

Klimatizácia A / C - (AC aircondition) Klimatizácia vo vozidle zabezpečuje ochladenie vzduchu privádzaného do kabíny. Vzduch sa ochladzuje vo výparníku a takto ochladený je vháňaný do kabíny.

Kolenný airbag - S kolenným airbagom ako prvkom výbavy sa stretnete menej často. Napriek tomu kolenný airbag pomáha chrániť dôležité časti tela, predovšetkým dolné končatiny.

Kompresor Eaton - Eatonov kompresor je mechanicky poháňaný kompresor, používaný napríklad pre preplňovanie spaľovacích motorov. Túto technológiu dnes používa napr. Mercedes-Benz a Jaguár.

Koncept - Prvé spracovanie vozidla (nemusí sa však jednať len o vozidlo).

Konštrukcia pneumatiky - Pneumatika má úplne mimoriadny význam pre prenos síl medzi automobilom a vozovkou. Konštrukcia pneumatiky ovplyvňuje nielen jazdné vlastnosti a komfort cestovania, ale aj bezpečnosť jazdy.

Kyvadlová (uhlová) náprava - Kyvadlová náprava sa používa výhradne ako zadná náprava. Os kývania ramien je v pôdoryse šikmá, preto sa niekedy používa označenie šikmo ťahaná alebo uhlová náprava alebo šikmý záves.

LI - Index maximálneho zaťaženia pneumatiky.

LPG - (Ligufies Petroleum Gas) Plynné palivo - palivo pre vozidlá poháňané plynom Propan-Butan.

LPG - (Liquefied Petroleum Gas) LPG je označenie pre zmes vykurovacieho plynu propán-bután.

LSD - (Limited slip differential) Diferenciál, ktorý sa s nárastom krútiaceho momentu uzatvára a pomáha preniesť v zákrutách ešte vyššiu časť výkonu na obidve kolesá nápravy - nájdeme ho napr. v sériovej výbave Honda Integra.

Lambda - Grécke písmeno, ktoré sa používa na označenie pomeru vzduchu a benzínu v zmesi.

Lambda sonda - Snímač umiestnený vo výfukovom potrubí pred katalyzátorom, ktorý vyhodnocuje zloženie výfukových plynov a posiela údaje do riadiacej jednotky motora.

Launch Control - Pojem známy zo závodov Formuly 1. Jedná sa elektronický systém kontroly prešmyku hnaných kolies a namáhania konštrukcie prevodovky a spojky z dôvodu vysokých otáčok.

Lexus - Luxusná divízia automobilky Toyota.

Lichobežníková náprava - Zavesenie pomocou lichobežníkovej nápravy je realizované pomocou dvoch nerovnako dlhých priečnych ramien, pričom horné rameno je kratšie. Prostredníctvom týchto ramien sú kolesá zavesené na nápravnici, ráme, prípadne skrini rozvodovky. Vhodnou voľbou vzájomného pomeru dĺžky oboch ramien je možné dosiahnuť veľmi priaznivú kinematiku. Lichobežníková náprava je vhodná ako riadiaca a zároveň môže byť použitá aj ako hnacia.

Liftback - je typ automobilovej karosérie. Má dvoje, alebo štvoro bočných dverí a v porovnaní s hatchbackom sa zadná časť vozidla zvažuje pod miernejším uhlom a je dlhšia.

Lineartronic - V roku 2009 predstavila automobilka Subaru novú automatickú prevodovku s názvom Lineartronic. Nová prevodovka funguje na princípe variátora. Podľa vyjadrenia automobilky sa jedná o celosvetovo prvú CVT prevodovku s pozdĺžnym uložením, určenú pre sériové vozidlá so stálym pohonom všetkých kolies.

MDI - (Media Device Interface) Skratka MDI označuje spôsob pripojenia externého zariadenia k autorádiu. Vďaka tomuto rozhraniu je možné, pomocou prepojovacieho kábla pripojiť napríklad iPOD k audio sústave automobilu. Pripojené zariadenie je potom možné ovládať pomocou tlačidiel na rádiu alebo volantu.

MPI - (Multi Point Injection) - je označovanie viacbodového vstrekovania paliva benzínových motorov pri automobiloch značky VW GROUP.

MSR - (Motor Schleppmoment Regulung) Protišmykový systém pri intenzívnom brzdení motorom - ak vodič podradí, alebo uberie plyn na šmykľavej vozovke môže sa dostať do šmyku - MSR rozozná tento jav a brzdenie motora zmierni.

MT - (Manual Transmision) Mechanická prevodovka.

Maxi-DOT - Maxi-DOT je označenie displeja palubného počítača. Toto označenie používa napríklad automobilka Škoda.

Mazda - Japonská automobilka.

Micro Hybrid - Ako Micro Hybrid je označovaný automobil vybavený systémom Start & Stop. Micro Hybrid tak vlastne zo všetkých troch druhov hybridov reprezentuje technicky najjednoduchší variant hybridného pohonu.

Mikrospánok - Nevyspanie, ťažké jedlá, zlé vetranie a teplo v kabíne, spiaci spolujazdec a predovšetkým dlhá monotónna jazda – to všetko stojí za vznikom mikrospánku. Podľa expertov je každá piata nehoda spôsobená práve únavou vodiča a mikrospánkom.

Mild Hybrid - Ako Mild Hybrid je označovaný hybridný automobil, u ktorého sa elektromotor na pohybe nikdy nezúčastňuje sám. Elektromotor iba pomáha klasickému motoru pri rozjazde alebo pri akcelerácii automobilu.

Motor - (engine) Motor je stroj meniaci určitý druh energie na mechanickú prácu.

Multitronic - Pomenovanie Multitronic používa automobilka Audi na označenie bezstupňovej automatickej prevodovky. Prevodovka Multitronic funguje na princípe variátor.

N-skupina - Patria do nej vozidlá určené pre motoristický šport s minimálnym rozsahom úprav - dovolené je len použitie ľubovoľných tlmičov, pružín a riadiacej jednotky motora.

NBA - Brzdový asistent zvyšujúci účinok bŕzd.

Náprava De Dion - Náprava De Dion je dnes zriedka používaným typom konštrukcie zadnej hnacej nápravy. Táto konštrukcia spája prednosti nezávislého zavesenia kolies a tuhej nápravy. Na rozdiel od uhlovej nápravy sú kolesá nápravy De Dion spojené tuhým nosníkom, čím je fixovaná ich vzájomná poloha (podobne ako pri tuhej náprave). Na rozdiel od tuhej zadnej poháňanej nápravy je však pri náprave De Dion rozvodovka spojená s rámom alebo karosériou, je teda súčasťou odpružených hmôt.

Náprava MacPherson  - (McPherson) Zavesenie typu MacPherson je realizované priečnym ramenom uchyteným pod osou kolesa. Výhody tejto konštrukcie sú v malej neodpruženej hmote, robusnej konštrukcii spodného ramena (väčšinou trojuholníkového tvaru) a kompaktnej stavbe.

Nízkoprofilové pneumatiky - Pneumatiky u ktorých pomer výšky k šírke je menej jako 65 %. Sú vhodné pre razantnejšiu jazdu športovného štýlu. Na suchej a kvalitnej vozovke majú nízkoprofilové pneumatiky dobré jazdné vlastnosti, čo však neplatí na mokrej, alebo snehom pokrytej vozovke. Vozidlu dodávajú športovný a atraktívny vzhľad.

OBD - (On Board Diagnostic) Samočinná palubná diagnostika.

OHC - (Overhead Camshaft) Ventilový rozvod s vačkovým hriadeľom v hlave valcov.

OHV - (Overhead Valves) Ventilový rozvod s vačkovým hriadeľom v bloku motora.

OPC - (Opel Performance Center) Skratka OPC označuje športovo strihané automobily značky Opel.

Odklon kolesa - Uhol odklonu kolesa je sklon strednej roviny kolesa voči zvislej osi vozidla.

OnStar - OnStar je bezpečnostný a zabezpečovací systém používaný v rade automobilov koncernu General Motors Corp. Tento systém využíva navigačný satelitný signál GPS a signál siete mobilných operátorov. V prípade nehody, alebo iných ťažkostí je systém schopný na požiadanie alebo automaticky spojiť vodiča s OnStar centrom.

Opel FlexRide - Opel FlexRide je systém aktívneho podvozku, umožňujúci vodičovi nastavenie charakteru podvozku podľa aktuálnych jazdných podmienok.

Oxid uhličitý CO2 - Oxid uhličitý sa stal synonymom ekologickosti moderných automobilov. Jedná sa o bezfarebný plyn bez chuti a zápachu, ktorý je ťažší ako vzduch. CO2 vzniká reakciou uhlíka s kyslíkom, procesom nazývaným spaľovanie.

PAX system - Systém firmy Michelin na dojazd pneumatiky po defekte - využíva veniec vložený do disku, o ktorý sa pri defekte dezén oprie.

PDA - (Personal Digital Assistant) Osobný digitálny asistent - vreckový počítač o veľkosti mobilného telefónu.

PDC - (Park Distance Control) Automobilka BMW používa skratku PDC pre označenie parkovacieho asistenta, ktorý uľahčuje parkovanie do malých priestorov.

PDK - (Porsche Doppelkupplung) PDK je označenie dvojspojkovej prevodovky, ktorú používa automobilka Porsche. Dvojspojková prevodovka umožňuje radenie bez prerušenia ťahu motora. Princíp funkcie takej prevodovky je už známy niekoľko rokov, avšak do sériovej podoby sa táto prevodovka dostala až s príchodom koncernových prevodoviek VW.

PDS - (Pumpe-Dűse System) Systém vysokotlakového priameho vstrekovania nafty spoločným čerpadlom a tryskou. Jeho prostredníctvom je predvstrek i hlavný vstrek pod veľmi vysokým tlakom - až 200 MPa.

PES - (Poly-Ellipsoid-System) Svelomet v ktorom svetlo zo zdroja (halogénovej žiarovky alebo xenónovej žiarivky) prechádza cez projekčnú optiku so šošovkou - dovoľuje úplne zmenšiť svetlomet.

Paralelný hybrid - Elektro motor a spaľovací motor sú zapojené vedľa seba s využitím jedného alebo oboch súčasne.

Park Assist - (parkovací asistent) Park Assist je poloautomatický parkovací asistent od Volkswagenu. Park Assist uľahčuje vodičovi cúvanie tým, že pri aktivácii systému sám zmeria medzeru a navedie do nej automobil. Vodič sa stará len o brzdu a plyn.

Parkpilot - Parkpilot je označenie systému, ktorý vodičovi uľahčuje cúvanie. Názov Parkpilot pre tento systém používa predovšetkým automobilka Volkswagen. Stručne povedané, jedná sa o zariadenie, ktoré vodiča pomocou akustických signálov informuje o vzdialenosti za vozidlom.

Pasívna bezpečnosť - Prvky a systémy pasívnej bezpečnosti sú také prvky a systémy, ktoré zmierňujú následky nehôd. Všeobecne možno povedať, že tieto prvky pôsobia až pri nehode.

Plug-in hybrid - Hybridný automobil s prívlastkom plug-in je hybridný automobil, ktorý je možné dobíjať priamo z elektrickej siete.

Plynovokvapalinové tlmiče pruženia - Sú odolnejšie, majú dlhšiu životnosť a na nekvalitnom povrchu v nich vďaka prídavku dusíka nepení olejová náplň - tlmiče majú preto vyššiu účinnosť a zlepšujú jazdné vlastnosti.

Pneumatiky Runflat - Označenie Runflat nesú pneumatiky, ktoré sú schopné pokračovať v jazde aj pri defekte, alebo strate tlaku. Takzvané dojazdové pneumatiky používa niekoľko automobiliek. Nahrádza ich rezervné koleso alebo sada na opravu pneumatík. Runflatové pneumatiky však majú vyššiu obstarávaciu cenu a ich prevádzka je tiež nákladnejšia.

Pohotovostná hmotnosť - Pohotovostná hmotnosť vozidla je hmotnosť kompletne vybaveného vozidla s predpísanou výbavou a náradím, s plnou zásobou prevádzkových hmôt. Do pohotovostnej hmotnosti sa zahŕňa aj hmotnosť pomocných alebo pracovných zariadení na vozidlo trvalo pripojených.

Posilňovač bŕzd - Zariadenie, ktoré slúži k zníženiu ovládacej sily na brzdový pedál pri brzdení, čím dochádza k rýchlejšiemiu nárastu tlaku v brzdnej sústave, čo umožňuje dosiahnutie kratšej brzdnej dráhy. Pre vodiča je tak brzdenie príjemnejšie.

PowerShift - Po úspechu koncernu VW s dvojspojkovou prevodovkou vyvinula spoločnosť Getrag dvojspojkovú prevodovku pre automobilky Ford, Volvo, Mitsubishi a ďalšie. PowerShift je šesťstupňová poloautomatická prevodovka využívajúca princíp dvoch spojok. Použitie tejto prevodovky prináša oproti klasickej automatickej prevodovke nižšiu spotrebu a emisie CO2.

Pre-Safe Pulse - V roku 2009 predstavila automobilka Mercedes-Benz nový experimentálny automobil pre výskum v oblasti bezpečnosti vozidiel. Tento unikátny automobil niesol názov Mercedes-Benz ESF. Medzi nové bezpečnostné prvky, ktoré tento projekt priniesol, patril aj Pre-Safe Pulse.

Prevodovka - Súbor ozubených kolies umožnujúci lepší prenos síl motora.

Prevodovka DSG - Jedná sa o 6-stupňovú prevodovku, vyvinutú koncernom Volkswagen, ktorá kombinuje športový charakter a nízku spotrebu pohonných hmôt mechanickej prevodovky s komfortom prevodovky automatickej. Umožňuje radenie bez prerušenia ťahu motora. Vďaka použitia dvojitej spojky je vždy najmenej jedno koleso v zábere.

Príslušenstvo vozidla - Pod pojmom príslušenstvo automobilu rozumieme zariadenia a prístroje pevne spojené s vozidlom, ktoré sú po technickej stránke nevyhnutné pre dopravnú činnosť vozidla.

RDS - (Radio Data System) Prenos dát z vysielača do autorádia na displej - napr. názov stanice, vysielanej relácie, alebo presný čas.

RFT - (Run Flat Tyres) Označenie RFT používa rada výrobcov pneumatík pre dojazdové pneumatiky typu Runflat.

Regeneratívne brzdenie - Regeneratívne brzdenie znamená, že kinetická energia pri brzdení je premenená na iný druh energie, najčastejšie na elektrickú. Premenená energia je uložená v batériách a môže byť neskôr využitá napríklad pri rozbehu.

Riadiaca jednotka - Fungovanie množstva procesov v modernom automobile zaisťujú rôzne riadiace jednotky, čo sú v podstate mikropočítače s procesorom a pamäťovými obvodmi. Tie v prípade zistenej odchýlky aktivujú proces, ktorý má túto vzniknutú odchýlku odstrániť a tým dosiahnuť požadované parametre.

Roadster - Roadster je označenie typu automobilu so sťahovacou alebo odnímateľnou strechou.

Rázvor - Vzdialenosť osi prednej a zadnej nápravy - spolu s dĺžkou karosérie je jedným z určujúcim rozmerov na triedenie automobilov do tried.

Rýchlostný stupeň - (kvalt, rýchlosť) Prevodový pomer nastavený v prevodovke.

SAE - (Society of Automotive Engineers) Norma na označenie viskozity oleja. Označenie 0W (Winter) znamená olej riedky aj v tuhom mraze, SAE 50 je skoro ako med. Dnešné oleje majú takto označenú škálu použitia. Napr 5W 40.

SBC - (Sensotronic Brake Control) SBC je označenie elektro-hydraulického brzdového systému od firmy BOSCH.

SCR - (Selective Catalytic Reduction) Skratka SCR označuje systém čistenia spalín pomocou selektívnej katalytickej redukcie znižujúcej množstvo NOX vo výfukových plynoch. Oxidy dusíka sa vďaka špeciálnemu aditívu (AdBlue) na báze močoviny menia v neškodný dusík a vodnú paru.

SDI - Nepreplňovaný dieselový motor s priamym vstrekovaním - pre značky VW a Škoda.

SDI - je označovanie atmosférických dieselových motorov s priamym vstrekovaním automobilov značky VW GROUP.

SI - Označenie na pneumatike - Index maximálnej rýchlosti pneumatiky.

SISS - (Smart Idle Stop System) Automobilka Mazda vylepšila súčasné Štart / Stop systémy a vylepšený variant nazvala SISS. Nový systém využíva na opätovné naštartovanie motora vstreknutím paliva do valca. Vstreknutiu palivovej zmesi a jej následné zapálenie spôsobí dostatočný tlak na rozbehnutie motora.

SOHC - (Single Overhead Camshaft) Ventilový rozvod s jedným vačkovým hriadeľom v hlave valcov.

SPI - (Single Point Injector) Jednobodové vstrekovanie paliva.

SRS - (Supplemental Restraint System) Systém ochrany cestujúcich medzi ktoré patrí aj airbag.

Safe system - Jeden zo zabezpečovacích systémov vozidla, ktorý zabraňuje nežiadúcemu otvoreniu dverí uzamknutého vozidla zvnútra. Otvorenie vozidla je nemožné vďaka oddelenému mechanizmu otvárania dverí od vnútorných kľučiek. Teda, ak sa aj stane, že nežiadúca osoba do vozidla vnikne rozbitím okenného skla, nemôže vozidlo otvoriť kľučkou z vnútra vozidla a nemôže ani vytiahnuť poistné uzávery na vnútornej strane dverí. Safe systém je vo väčšine prípadov dodávaný ako doplnok centrálneho zamykania.

Sedan - Vyznačuje sa uzatvorenou karosériou, s dvoma radmi plnohodnotných sedadiel, s pevnou strechou a stupňovitou zadnou časťou. Môže mať dve, alebo štyri bočné dvere a v zadnej časti veko siahajúce až k streche. Za typických zástupcov s týmto typom karosérie je možné považovať napr. automobily Peugeot 406, VW Passat, Škoda Fabia Sedan.

Servoriadenie - Posilňovač bŕzd - Zariadenie ktoré využíva podtlak v nasávacom potrubí na zníženie ovládacej sily brzdového pedála. Všeobecne sa začal používať koncom šesťdesiatych rokov 20. storočia.

Shooting Brake - Shooting Brake je označenie karosérie, ktorá snúbi dvojdverový športový automobil s automobilom kombi. Automobily s karosériou shooting brake najčastejšie vznikali zakázkovou úpravou športových kupé.

Smerové pneumatiky - Smerové pneumatiky je nutné namontovať tak, aby sa pri jazde dopredu otáčali po smere, ktorý určujú šípky na boku.

Spaceframe - Priestorový hliníkový rám v Audi A2 alebo A8. Pevná konštrukcia z odlievaných a kovaných dielcov, ku ktorej sú pripevnené hliníkové dvere a blatníky. Výhodou je až 40 percentná úspora hmotnosti, nevýhodou vysoká cena a komplikované opravy po havárii.

Strešné okno so solárnymi článkami - Strešné okno so solárnym článkom dovoľuje ekologický a beznákladový pohon elektrického ventilátora, ktorý sa stará o vnútornú cirkuláciu vzduchu. Fotovoltaický panel je umiestnený priamo v strešnom okne. Systém nezaťažuje akumulátor vozidla, pretože energia potrebná na pohon ventilátorov je brána zo slnka.

Studený štart - Medzi studené štarty môžeme zaradiť každé naštartovanie motora, ktorý nie je zahriaty na prevádzkovú teplotu. Do tejto kategórie teda patrí nielen ranná cesta do práce, ale aj posúvanie medzi nákupmi apod. Pri studenom štarte dochádza vďaka nedostatočnému mazaniu k väčšiemu opotrebeniu mechanických častí. Emisie sú takisto veľmi vysoké, pretože katalyzátor potrebuje pre svoju správnu činnosť dosiahnuť prevádzkovú teplotu. Spotreba paliva je vysoká.

Suchá hmotnosť - Suchá hmotnosť vozidla je hmotnosť vozidla bez prevádzkových náplní. Často sa tento pojem používa u motocyklov, závodných áut alebo častí automobilu. Napr. suchá hmotnosť prevodovky.

Symetrické pneumatiky - Symetrické pneumatiky je možné montovať bez ohľadu na smer rotácie kolesa alebo vonkajšej a vnútornej strany pneumatiky.

Systém TPM  - (TPMS) TPM je prvok bezpečnosti, ktorý automaticky upozorňuje vodiča na stratu tlaku v pneumatikách.

Systém ISOFIX - ISOFIX je systém ľahkého ukotvenie detských sedačiek.

Sériový hybrid - (E-REV, Extended Range Electric Vehicle) Spaľovací motor je tu použitý ako generátor elektrickej energie pre elektromotor.

sDrive - Systém pohonu BMW sDrive zabezpečuje pohon zadných kolies, ktorý je pre značku typický. Nové označenie sDrive sa prvýkrát objavilo u modelu BMW Z4.

Škoda - (Škodovka) Česká automobilka patriaca pod krídla VW.

Štart / Stop - (Start-Stop) Vozidlá vybavené systémom štart-stop automaticky vypínajú spaľovací motor v prípade, že sa nachádzajú v kľudovom stave (napr. státí na križovatke na červenú). Vďaka tomuto systému sa šetrí nielen palivo, ale znižujú sa aj emisie.

TC - (Traction Control) TC je protišmykový systém zaisťujúci lepší prenos hnacej sily od motora na povrch vozovky.

TCS - (Traction Control System) - systém, ktorý zabraňuje prešmykovaniu kolies pri rozjazde vozidla. Názov systému sa môže líšiť podľa výrobcu napr. ASR, TCS, ETS a iné.

TD - (Turbo Diesel) Preplňovaný dieselový motor.

TDC - (Traction Control System) Protišmykový systém pri rozjazde.

TDI - (Turbo Diesel Injection) Preplňovaný dieselový motor s priamym vstrekovaním – skratka koncernu VW GROUP.

TFSI - (Turbo Fuel Stratified Injection) - je označovanie preplňovaných benzínových motorov automobilov VW GROUP s priamym vstrekovaním benzínu do valcov.

TRD - (Toyota racing development) Časť automobilky Toyota špecializujúca sa na diely pre zvýšenie výkonu a závodné využitie.

TS - (Twin Spark) - je označovanie benzínových motorov Alfa Romeo s dvoma zapaľovacími sviečkami na jeden valec.

TTC - (Torque Transfer Control) Koncern Fiat označuje skratkou TTC elektronicky riadený diferenciál. S týmto systémom sa môžeme stretnúť napríklad u vozidiel značiek Lancia a Fiat. Fiat 500 Abarth dokonca umožňuje aktiváciu / deaktiváciu tohto pomocníka pomocou tlačidla umiestneného priamo na prístrojovej doske.

TWI - Označenie na pneumatike - indikátor opotrebovania pneumatiky.

TWI - (Tread Wear Indicator) TWI je systém kontroly hĺbky dezénu pneumatík.

Targa - (T-top) Druh karosérie, ktorý by sa dal zaradiť niekde medzi roadster a kupé.

Teleaid - TeleAid je označenie telematického záchranného systému používaného automobilkou Mercedes-Benz. Tento systém funguje celoplošne v USA a v deviatich európskych krajinách. Systém je schopný vyhodnotiť vznik nehody a automaticky vyslať núdzový signál. Núdzový SOS signál obsahuje nielen presnú polohu havarovaného vozidla, ale aj typ a farbu vozidla. SOS informácie navyše obsahujú údaje o predpokladanej vážnosti nehody.

Tempomat - Tempomat je patentovaný výraz firmy Mannesmann VDO a označuje zariadenie na udržiavanie rýchlosti bez pridávania plynu. Moderné tzv. adaptívne tempomaty umožňujú aj kontrolu a dodržiavanie bezpečnej vzdialenosti.

Terrain Response - Systém Terrain Response vyvinula automobilka Land Rover. Tento nový systém uľahčuje jazdu automobilu v teréne tým, že optimalizuje nastavenie prevodovky, škrtiace klapky, pneumatické zavesenie a kontroly trakcie tak, aby čo najlepšie zodpovedalo jazdnému povrchu – od asfaltu, cez piesok alebo sneh, až po balvany a vychodené koľaje – všetko jednoduchým otočením ovládača.

Torsen - Spôsob konštrukcie diferenciálu - používal sa napríklad ako medzinapravový v automobiloch Audi Quattro.

Toyota - Japonská automobilka známa najmä svojou kvalitou ale aj športovými modelmi.

Toyota Optimal Drive - Označenie rady motorov, prevodoviek a iného vybavenia s cieľom znížiť emisie.

Toyota Optimal Drive - Toyota Optimal Drive je základnou filozofiou, ktorá posúva celú firmu Toyota na splnenie jej dlhodobého strategického cieľa. Cieľom Toyota Optimal Drive je minimalizovanie spotreby paliva a produkcie emisií CO2, zároveň však zachovanie maximálneho výkonu a dynamiky jazdy. Základom sú nové motory a prevodovky využívajúce techniku šetrnú k životnému prostrediu.

Transaxle - Transaxle je usporiadanie hnacieho ústrojenstva, ktoré sa používa najmä u športových osobných automobilov.

Tubelees - Označenie na pneumatike - Bezdušová pneumatika.

Twin Spark - Pomenovanie, ktoré používa Alfa Romeo na označenie svojich benzínových motorov s dvoma zapaľovacími sviečkami v jednom valci.

Twindoor - Twindoor je jedinečný systém otvárania piatych dverí, patentovaný automobilkou Škoda. Prvýkrát bol tento systém predstavený v automobile Škoda Superb druhej generácie.

Twinport - Twinport je systém plnenia valcov spaľovacieho motora vyvinutý a používaný značkou Opel.

Užitočná hmotnosť - Užitočná hmotnosť alebo tiež úžitková hmotnosť vozidla je hmotnosť nákladu, osôb a pomocných alebo pracovných zariadení prechodne pripojených k vozidlu.

V-Power - Označenie benzínov Shell, ktoré sa vyznačujú veľkou čistiacou schopnosťou - benzín účinne rozpúšťa usadeniny na ventiloch, vstrekovačoch a dýzach - z dlhodobého hľadiska má čistý motor nižšiu spotrebu a vyšší výkon.

V6 - Označenie pre 6 válcový motor, pričom valce sú v dvoch skupinách umiestnené tak, že tvoria písmeno V a to zvyčajne v ostrom alebo pravom uhle.

VANOS - je označovanie motorov BMW s mechanizmom premenlivého časovania ventilov.

VDC - (Vehicle Dynamic Control) Stabilizátor náprav počas jazdy.

VIN kód - VIN kód alebo Vehicle Identification Number je 17-miestne číslo karosérie, akési rodné číslo vozidla. Všetky evidencie motorových vozidiel sa uskutočňujú s VIN kódom.

VSA - (Vehicle Stability Assist) Systém VSA je elektronický stabilizačný systém vyvinutý a používaný automobilkou Honda (v USA Acura). Tento systém zvyšuje bezpečnosť jazdy a preto ho radíme medzi prvky aktívnej bezpečnosti. Funguje na podobných princípoch ako asi najznámejší elektronický stabilizačný systém ESP.

VTEC - (Valve Lift Electronic Control) Označenie motorov Honda s premenlivým časovaním a zdvihom ventilov.

VTG - Turbokompresor s premenlivou polohou klapiek.

VVTi - je označovanie motorov automobilky Toyota s variabilným časovaním nasávacích ventilov.

Valvetronic - Označenie systému, ktorý zabezpečuje pomocou malého elektromotora a zvláštneho mechanizmu variabilný zdvih ventilov v motoroch BMW.

Varioflex - Varioflex je označenie systému uchytenia sedadiel pre ľahkú manipuláciu a úpravu.

Viacprvková náprava - U viacprvkovej nápravy je každé koleso zavesené na viac (až 5-tich) ramenách. Jedná sa o priestorovo pomerne zložitý mechanizmus, ktorý zabezpečuje optimálnu kinematiku nápravy. Viacprvková náprava je považovaná za najlepšie konštrukčný kompromis vedenia kolesa. Jej konštrukcia a výroba je bohužiaľ náročnejšia, čo sa odráža v cene a následne v rentabilnosti použitia.

Volvo Pedestrian Detection - Volvo Pedestrian Detection je nový prvok aktívnej bezpečnosti, jedná sa o systém schopný rozpoznať chodcov a iné nečakané prekážky. Zariadenie je schopné detekovať chodca, ktorý náhle vstúpil do vozovky, okamžite varovať vodiča a v prípade, že nereaguje samočinne aktivovať brzdy až do úplného zastavenia.

Vplyv opotrebenia tlmičov - Hlavnou úlohou tlmičov je udržiavanie stáleho kontaktu medzi kolesom (resp. pneumatikou) a vozovkou. Tlmiče sú spoločne s pneumatikami a systémom jazdnej stability najdôležitejšie časti ovplyvňujúce dynamickú bezpečnosť jazdy. Ich opotrebenie má zásadný vplyv na komfort a hlavne bezpečnosť jazdy.

Výbava vozidla - Pojem výbava automobilu zahŕňa prostriedky a pomôcky, ktoré nie sú pevne spojené s vozidlom.

Výstroj vozidla - Pod pojmom výstroj automobilu rozumieme zariadenia a prístroje pevne spojené s vozidlom, ktoré nie sú nevyhnutne potrebné pre dopravné činnosti vozidla, ale sú pre jeho prevádzku predpísané alebo účelné.

WRC - (World Rally Car) Súťažný automobil vyvinutý pod podmienkou účasti v MS. Objem turbomotora 2 litre, restriktor obmedzujúci výkon, pohon 4x4, minimálna hmotnosť 1230 kg, min. dĺžka 4 metre.

Wankelov motor - Spaľovací motor s vnútorným spaľovaním s rotujúcim piestom.

XDS - Automobilky Volkswagen, Seat a Škoda dávajú do svojich športovejších modelov elektronický systém XDS. V podstate sa jedná o elektronickú uzávierku diferenciálu, ktorá zlepšuje trakciu auta pri prejazde zákrutou.

XWD - (Cross Wheel Drive) XWD je označenie inteligentného systému pohonu všetkých kolies automobilky SAAB. Pohon všetkých kolies prináša lepšiu ovládateľnosť a stabilitu vozidla. Je užitočným pomocníkom nielen pri jazde v teréne, ale aj pri jazde za zníženej adhézie. Systém XWD funguje za pomoci spojky Haldex s možnosťou prenosu až 100% krútiaceho momentu na zadné kolesá.

Xenónové svetlomety  - (výbojky) Xenónové svetlomety sú svetlomety, ktorých zdrojom svetla je výbojka. Majú vysoký svetelný výkon, kompaktné rozmery a dlhú životnosť.

xDrive - Systém BMW xDrive zabezpečuje pohon všetkých kolies pri zachovaní tradičných vlastností klasickej koncepcie typických pre vozidlá BMW. Inteligentný systém pohonu 4×4 xDrive variabilne a počas zlomku sekundy rozdeľuje hnaciu silu medzi obe nápravy. Za normálnych podmienok je pomer rozdelenia krútiaceho momentu v pomere 40:60, teda z preferencií zadných kolies.

Zavesenie kolies - Pod pojmom „zavesenie kolies“ rozumieme spôsob pripojenia kolies na ráme alebo karosérii vozidla. Hlavnou funkciou zavesenia je umožniť kolesu relatívny pohyb vzhľadom ku karosérii alebo rámu.

Zdvihák - (hever, panenka) Zdvihák, ľudovo povedané hever alebo bábika, je zariadenie, ktoré slúži na zdvíhanie bremien do požadovanej výšky. Ešte donedávna bol zdvihák súčasťou povinnej výbavy osobných automobilov.

Zotrvačník - Zotrvačník je v podstate liatinový alebo oceľový kotúč, uložený na zadnom konci kľukového hriadeľa. Účelom zotrvačníka je akumulovať dostatočnú kinetickú energiu, potrebnú na prekonanie pasívnych odporov pri nepracovných zdvihoch. Tým je docielená požadovaná rovnorodosť chodu motora.

 

Zdroj: https://automix.atlas.sk/encyklopedia-motoristu/auto-lexikon/