Klimatizácia v aute

11.11.2011 00:00

 

 

 

Počas používania klimatizácie dochádza postupne k jej zanášaniu nečistotami. Tým, že sa vo výparníku destiluje tekutina, vytvára sa vhodné prostredie pre plesne, mikroskopické huby, baktérie a vírusy. Môžete si tak privodiť silnú alergickú reakciu, zápal dutín, či angínu. Rodičia alergických detí vedia, o čom hovoríme.

Klímu je optimálne čistiť 2x za rok, minimálne však raz ročne. Mnoho ľudí však s klímou do servisu zájde, až keď pocítia pri pustení klímy zápach alebo nefunguje vôbec. Neprečistená klíma môže do interiéru auta vypúšťať až 7-násobne viac baktérií ako sa bežne vo vzduchu nachádza.

 

Ako správne používať klimatizáciu?

aby vám vydržala slúžiť čo najdlhšie bez poruchy a bez negatívneho vplyvu na zdravie vašej rodiny:

  1. Pred spustením klímy v teplých mesiacoch najskôr poriadne vyvetrajte pomocou otvorených okien/dverí, kým ponakladáte deti a batožinu. Šetríte tak klímu aj palivo.
  2. Teplotu znižujte/zvyšujte postupne, aby organizmus neutrpel šok. Optimálna teplota je medzi 19 - 22°C. Teplotný rozdiel vo vnútri a mimo auta by nemal (v lete) byť väčší ako 5°C.
  3. Skôr ako zastavíte auto a ukončíte cestu klímu vypnite, aby sa nazbieraná vlhkosť mohla dostať von z klimatizačného systému.
  4. Ak máte manuálnu klimatizáciu, pri ohreve vzduchu v zime najskôr na chvíľu zapnite vnútorný okruh - rýchlejšie sa zohreje.

 

 

Najčastejšie poruchy klimatizácie v aute:

 

Ak klíma

  • prestáva chladiť, ide pravdepodobne o nedostatok chladiva. Unikajúce chladivo je možné odhaliť pomocou UV lampy, pretože do chladiva sa pridáva kontrastná látka.
  • po zapnutí zapácha, je to spôsobené práve nadmerným usadzovaním vlhkosti vo výparníku, ktorý nemá pri častom používaní možnosť vyschnúť. Zápach môže spôsobovať aj príliš zanesený peľový filter.
  • vôbec nefunguje a vydáva nezvyčajné zvuky, môže ísť o poškodený kompresor. V ňom koluje olej, ktorý sa postupne opotrebúva. Ak nie je klíma používaná pravidelne, olej sa usadzuje a po prvom spustení klímy môže dôjsť práve k poškodeniu kompresora. A to je potom finančne náročná oprava (stovky EUR).

 

Zdroj: https://auto.rodinka.sk/servis-automobilov/servis/klima-v-aute-servis/