Sprievodca detskými autosedačkami

11.11.2011 00:00

 

Sprievodca detskými autosedačkami

 

Prvá autosedačka (vajíčko, škrupinka) dnes už patrí k povinnej výbave pre bábätko, ktoré sa chystá prísť na svet.

 

 

 

Podľa výsledkov našej ankety o používaní autosedačiek si svoje bábätko v "škrupinke" priviezla viac ako polovica opýtaných (56%). Novopečení rodičia tiež často využívajú vaničku z kočíka: 23% používa takú s certifikátom EU, 15% bez certifikátu.

 

 

Povinnosť prevážať dieťa v zabezpečovacom zariadení

má podľa nariadenia vlády SR č. 554/2006 Z.z. o povinnom používaní bezpečnostných pásov a detských zadržiavacích zariadení každý. Platí to pre deti do 150 cm výšky. Výnimkou je prípad, že sa do vášho auta nezmestia 3 zadržiavacie zariadenia vedľa seba, vtedy je možné na prostrednom sedadle v zadnom rade vozidla viesť dieťa pripútané trojbodovým bezpečnostným pásom vozidla a toto platí len v prípade, že jazdíte v obci.

 

 

Kúpa detskej autosedačky

 

 

Tento zoznam vám pomôže zorientovať sa vo svojich požiadavkách na detskú autosedačku ešte predtým, ako navštívite predajňu alebo začnete hľadať v internetových e-shopoch:

 

 

  1. Odporúča výrobca vášho auta konkrétny druh a značku autosedačky? Túto informáciu nájdete v manuáli k autu.
  2.  Má vaše auto konzoly ISOFIX? Všetky nové modely systém ISOFIX ponúkajú.
  3.  Zodpovedá autosedačka aktuálnej norme ECE?
  4.  Je autosedačka prispôsobená hmotnosti a výške dieťaťa?
  5.  Môžete použiť autosedačku, ktorú ste si vybrali vo svojom vozidle? Rozhodne si ušetríte mnoho nepríjemností, keď si finalistov svojho výberu odskúšate pred predajňou priamo vo svojom aute.
  6.  Môžete tú autosedačku použiť aj v inom vozidle? Ak budú starí rodičia prípadne niekto iný voziť dieťa často, je namieste vyskúšať montáž autosedačky pred kúpou aj v ich aute.
  7.  Je návod na použitie zrozumiteľný a prehľadný?
  8.  Je upevnenie autosedačky jednoduché?
  9.  Je poťah autosedačky odnímateľný a dá sa ľahko prať?
  10.  Je poťah z príjemného materiálu tak, že sa dieťa nebude hneď potiť? Zvážte napr. aj to, že tmavá autosedačka bude po pobyte na priamom slnku rozhorúčená.
  11.  Páči sa autosedačka dieťatku, cíti sa v nej dobre? Ak kupujete autosedačku pre staršie dieťatko, Odporúčame vyberať ju spolu s ním. Ak to nie je možné, privyknite svojho drobca na autosedačku pred prvou jazdou v nej.
  12.  Aké výsledky má daná autosedačka v bezpečnostných testoch?

 

 

Základné rozdelenie detských autosedačiek

Ponuka detských zadržiavacích zariadení na trhu je veľmi veľká, napriek tomu nie každá autosedačka je vhodná pre každé dieťa a každé auto. Rozhodujúce je, aby si vzájomne vyhovovali. Pri kúpe autosedačky sa riaďte hmotnosťou a výškou dieťaťa, nie jeho vekom (s výnimkou podsedákov).

  

 

 Zdroj: https://auto.rodinka.sk/autosedacky/sprievodca-detskymi-autosedackami/autosedacky-sprievodca/